Tag Archives: Ibrah kehidupan

Apa Kebahagiaan Bagi Kamu?

image

Assalamu’alaikum. Salam Ahad. Dari AAJ, UM, Malaysia. Jumaat lepas bermula cuti seminggu kami pelajar AAJ, sementara kouhai (junior) baru akan masuk dalam minggu cuti ni.

“Yay, start esok cuti seminggu! Seronoknya”

Pabila sesebuah cuti berderet bermula,
Terukir wajah ceria insan pelajar,
Walau lapan jam perjalanan bas,
Masih berbunga hati,
Untuk pulang ke kampung halaman,
Berjumpa keluarga tercinta.

*Dalam kelas* “Amir, sensei ajar depan, badan aku je kat sini, fikiran aku dah kat rumah”, kata Zato kepadaku. Patutlah, hari ini hari terakhir sekolah sebelum cuti seminggu, dan dia pula duduk Kelantan jauh dari Kuala Lumpur, “tak sabar nak baliklah katakan”. Lol.

Dah tu aku? Entahlah, mungkin sebab duduk dekat je dengan KL ini perasaan nak balik rumah tu tak terasa sangat. Dan kadangkala aku berasakan bahawa berada di rumah, dan di asrama lebih kurang sama sahaja.

TARBIAH SENYAP

Semenjak dua menjak ini, aku berasakan diri ini sentiasa ditarbiah oleh yang Maha Kuasa. Actually, memang kita sentiasa ditarbiah, cuma tinggal kita untuk sedar atau tidak, cuba nak faham atau tidak, dan nak redha atau tidak.

KENAPA EXCITED BALIK RUMAH?

“Dapat jumpa family”, “Rindu kat keluarga”, “Rindu masakan mak” dan banyak sebab yang Continue reading

Tagged , ,